Home / Actori / Donnie Yen

Donnie Yen

Nume complet: Donnie Yen
Data nașterii: 27 Iulie 1963
Locul nașterii: Yuexiu District, Guangzhou, China
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Actorul Donnie Yen crește în China, într-o familie specialistă în arte marțiale. Este și normal faptul că se îndreptă în mod natural înspre această disciplină ancestrală. Începe cu Tai-chi de la vârsta de patru ani, alături de mama sa. Devine din ce în ce mai talentat și dezvoltă și o pasiune pentru taekwondo, wushu sau jiu-jitsu. La vârsta de 18 ani se mută la Beijing pentru a studia mai intensiv disciplina wushu pe lângă Wu Bin, maestrul lui Jet Li. Viitorul comedian dă deja dovadă de un stil de luptă propriu care i se potivește ca o mănușă, se antrenează intensiv și stăpânește la perfecție o tehnică impresionantă. În timpul unei călătorii la Hong Kong îl întâlnește pe cel care va deveni mentorul său, celebrul coregraf și producător de filme de acțiune, Woo-ping Yuen, datorită căruia va apărea în filmul Siu taai gik. Impresionat de talentul său, producătorul vrea să facă din el următorul Jackie Chan. La sfârșitul anilor 1980, începutul anilor 1990, apare în mai multe filme: Mismatched Couples, In The Line Of Duty 4 Și Tiger Cage 2. În anul 1993 are primul rol de succes cu Once Upon a Time in China II. Datorită acestuia începe să fie la fel de cunsocut ca Jet Li. În anii 2000 apare în mai multe filme de tip frescă istorică – Seven Swords, The Lost Bladesman sau Bodyguards and Assassins. Pe la mijlocul anilor 2000 începe o colaboarare fructuoasă cu Wilson Yip, o colaborare din care se nasc mai multe filme de acțiune brutale: Flash Point și Tiger Dragon Gate. În 2009 își confirmă statutul de vedetă de filme cu Ip Man, care va avea o continuare în 2010.


Filmografie:   Ca actor:
AnTitluRol
2020Mulan (2020)Commander Tung
2016Rogue One: A Star Wars Story (2016)
2015Yip Man 3 (2015)Ip Man
2016Crouching Tiger Hidden Dragon: Sword of Destiny (2016)Silent Wolf
2017xXx: The Return of Xander Cage (2017)Xiang



Filmografie:  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *